perjantai 5.6.2020 Sulevi

Aina paikallinen, koillissavolainen

Viekö Facebook virkamiehen työajan?

Elinkeinoelämän valtuuskunnan (Eva) uusi pamfletti sanoo Suomen julkisen sektorin olevan liian suuri, tehoton ja osittain tarpeeton. Virkamieskuntaan kaivataan innovatiivisuutta ja taulukkopalkkojen hylkäämistä. ”Lopettakaa Facebookin selaaminen ja ryhtykää töihin”, sanoo pamfletin kirjoittanut valtio-opin professori Matti Wiberg.
Wibergin mukaan julkinen sektori on kasvanut aivan liian suureksi ja luisunut pois alkuperäisestä tarkoituksestaan. Hyvin toimeentuleva keskiluokka takaa julkisella sektorilla itselleen palveluiden runsauden, josta voi valita sitä mitä haluaa, avun tarpeessa olevien tueksi tehty järjestelmä lihottaa vaan hyvätuloisia.
Wiberg kuvaa virkamiestä valtiota syöväksi loiseksi, jota kiinnostaa vain omien etujen maksimointi. Jos maan hallitus kysyy julkishallinnolta leikkauskohteita, on lista yleensä tyhjä. Ja hallitus sopeutuu byrokratian oikutteluun ja lopettaa jotain kansalaisten suosimia toimintoja.
Wiberg on nostanut pamfletissaan myös kuntaliitosten yhteyteen sovitut viiden vuoden irtisanomisajat. Joku kunnan virkamies saattaa olla hyvinkin innokas ajamaan kuntaliitosta oman pallinsa turvaamiseksi. Viisi vuotta voi tosin vielä ketjuuntua, kuten Kuopiossa, jossa kolme erillistä kuntaliitosta on tuonut osalle kaupungin henkilöstöä irtisanomissuojan vuoteen 2022 asti.

Mielenkiintoinen pohdinnan aihe on se, pitäisikö julkisella sektorillakin siirtyä taulukkopalkoista tulospalkkaukseen. Kuntatasolla jako taitaisi mennä niin, että elinkeinoasioita hoitavat, muun muassa kunnanjohtajat, saisivat tulokseen pohjautuvaa palkkaa vaikkapa siitä, miten monen uuden työpaikan syntymiseen ovat vaikuttaneet.
Toisten hallintokuntien osalle jäisi sitten säästämällä saatu tulospalkka. Esimerkiksi sosiaalijohtaja voisi saada tulospakkaa siitä, miten monta sosiaalietuuden hakijaa on pystynyt käännyttämään oveltaan. Tai opettaja siitä, miten isoa luokkaa haluaa/pystyy opettamaan.
Julkisella sektorilla, kunnissa ja valtiolla, työskentelee kaikkineen reilut puoli miljoonaa työntekijää.
PIRJO MONONEN

Jätä kommentti

*