perjantai 19.7.2019 Sari, Saara, Sara, Salla, Salli

Aina paikallinen, koillissavolainen

Tipattomasti tammikuuta pidemmällekin

Taas on se aika vuodesta, kun ollaan ilman viinantippaa ja yritetään kärvistellä niin koko tammikuu. Jotkut hurjat ovat nostaneet tavoitetta sataan päivään. Mukana on esimerkiksi Matti Nykänen. Taitaa olla pisin yritys Nykäsen pojalla olla selvänä sitten kansakoulun.

Uskotaan, että kun on tammikuun tipattomana, niin sitten on kaikki vuoden selvät asiat hoidettu. Kuvitellaan, että jos on ilman viinaa kuukauden, niin sitten saa ryypätä kunnolla koko vuoden.

Alkoholijuomien kokonaiskulutus Suomessa oli 11,6 litraa 100-prosenttista alkoholia 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti vuonna 2013. Se on melkoisesti, sillä paljon on niitäkin, joille viina ei kunnolla maistu koko vuonna ja absolutistejakin on jonkin verran.

Suomi on Euroopan tilastoissa 14. sijalla Latvian kanssa. Oho sanovat monet. Ovatko suomalaiset lopettaneet ryyppäämisen. Mutta sitten se tilasto: Tadzikistan, Kazakstan, Moldova, Puola, Liettua, Portugali, Venäjä, Valko-Venäjä, Romania, Georgia, Ukraina, Slovakia, Serbia ja sitten Latvia ja Suomi.

Missä ovat kaikki eurooppalaiset sivistysvaltiot? Tietenkin huomattavasti Suomen takana. Olemme siis voittaneet kaikki Pohjoismaat, Ranskan, Englannin, Saksan, Sveitsin, Itävallan… Mitä siitä, että hävisimme vain pääasiassa Itä-Euroopalle.

En sylje lasiin, mutta vaikea on kuvitella juovansa edes sadasosaa tuosta suomalaisten viinamäärästä.

Tämän asian kanssa on turha moralisoida. On kuitenkin selvää, että jos joisimme rauhallisemmin, niin poliisilla ei olisi näin paljon töitä, sillä alkoholilla on osuutta monissa rikoksissa. Sairaaloissa ei olisi niin paljon paikattavia, kun viinahuuruissa on pudottu milloin mistäkin tai kaaduttu kanveesiin.

Monissa perheissä viina vie sekä yhteisen ajan että rahat sekä perhesovun.

Joka tapauksessa: hyvää tipatonta tammikuuta.

ERIKA SUOMINEN

Jätä kommentti

*