Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kyläkoulusta tuli Viljamaan kartano

Mainos

Mäntyjärven kyläkoulu, joka toimi vuoteen 1992 saakka, on upealla paikalla järven rannassa. Siitä tuli vuonna 1994 Viljamaan kartano, kun Helsingistä muuttanut Kirsti Viljamaa aloitti keskellä maaseutua matkailutoimintaa. Nyt yritystä pyörittävät hänen tyttärensä Satu Viljamaa-Dirks ja tämän hollantilainen puoliso Ruud Dirks.

– Aikoinaan ostimme tämän, koska halusimme vanhan ison rakennuksen järven rannalta. Kävimme monta paikkaa katsomassa. Tänne päädyimme. On tämä ollut hyvä paikka kasvattaa lapset, täytyy sanoa, Satu Viljamaa-Dirks toteaa.

Hän muutti perheensä kanssa Alankomaista Kaaville äitinsä jälkeen vuosituhannen vaihteessa. Nyt Dirksien neljä lasta ovat jo aikuisia ja heistä kolme asuu Kuopiossa, mutta he käyvät vieläkin toisinaan auttamassa Mäntyjärvellä.

Satu Viljamaa-Dirks kertoo, että viime vuodet Viljamaan kartano on pitänyt matalaa profiilia ja on keskittynyt bed and breakfast -tyyliseen majoitustoimintaan. Yrityksellä on A-oikeuksin varustettu 60 asiakaspaikan ravintola, mutta kokiksi kouluttautuneen lapsen muutto Kuopioon on käytännössä karsinut juhlien järjestämisen lähes kokonaan pois. Kaavin Yrittäjien pikkujouluja tosin vietetään Viljamaan kartanossa joulukuun alussa, ja perinteeksi on muodostunut perheenkin kokoava joulun vietto.

– Meillä on ohjelmallinen joulupaketti, joka alkaa aatonaattona. Erilainen jouluperhe kokoontuu, se on ihan hauskaa, Satu Viljamaa-Dirks sanoo.

Erilainen jouluperhe kokoontuu.

Majoitusrakennuksessa on kahdessa kerroksessa kahdeksan hotellitasoista huonetta, joista osa on yhdisteltävissä ja kahdessa on minikeittiö. Satu Viljamaa-Dirks kertoo, että suurin osa yöpyjistä on maata kiertäviä matkalaisia, jotka suuntaavat esimerkiksi Kolille ja viipyvät vain yhden yön. Työasioissa olevat voivat viipyä pidempäänkin.

Yrittäjä toivoo, että seudulle saataisiin viriämään luontoa hyödyntäviä aktiviteetteja. Viljamaan kartanokin on yrittänyt vuosien saatossa monenlaista, muun muassa pyörämatkailijoiden tuomista Alankomaista. Pyöräily on Satu Viljamaa-Dirksin mielestä nousevia trendejä, joita voitaisiin hyödyntää, jos syntyisi sitä tukevaa yrittäjyyttä ja saataisiin opastus metsäteillä kuntoon.

Hän toivoo, että Viljamaan kartanoon saataisiin myös esimerkiksi työporukoita ja kurssilaisia, jotka toisivat kerralla enemmän asiakkaita.

Satu Viljamaa-Dirks on koulutukseltaan eläinlääkäri ja työskentelee tutkijana Ruokaviraston palveluksessa Kuopiossa. Hän kertoo, että aikoo ensi vuonna lisätä läsnäoloaan Kaavilla.