Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Koillis-Savon Kesälehti täältä!

Jo kolmas sukupolvi ison auton ratin takana

Yrittäjyys: Kuljetusliike Tervo & Co. Oy täyttää pian 70 vuotta.

Mainos

Kuljetusliike Tervo & Co. Oyn juuret yltävät kultaiselle viisikymmentäluvulle. Yrityksen perusti Eino Tirkkonen vuonna 1953. Tuolloin Tirkkonen ajeli Tuusniemellä meijeriautoa. Parin vuoden päästä yritys juhlistaakin siis jo seitsemättäkymmenettä vuottaan.

Sen jälkeen yritys on laajentanut toimintaansa ja kokenut kaksi sukupolvenvaihdosta.

– Vanhempani Pirjo ja Hannu Tervo ottivat yrityksen hoitaakseen 90-luvun alussa. Ja toinen sukupolvenvaihdos tehtiin 2015 syksyllä eli nyt on jo kolmas sukupolvi menossa, nykyinen yrittäjä Sanna Tervo-Tukiainen kertoo lyhyesti yrityksen historiasta.

Alkuaikojen maitojen keruusta yritys on siirtynyt maidon jakeluun. Lisäksi vuonna 2016 tehty yrityskauppa Tuusniemen soran kanssa työllistää yritystä paikkakunnalla.

– Nykyään meillä on kaksi autoa Valion jakelussa. Kukljetusliike Tervo tietysti työllisti meitä jo vanhempieni aikana, mutta nyt meillä on yrityskaupan jälkeen ollut vielä enemmän tuota sorapuolta, Tervo-Tukiainen tuumaa.

Ja toinen sukupolvenvaihdos tehtiin 2015 syksyllä.

Sanna Tervo-Tukiainen

Kuljetusliike Tervolla on Valion jakelu ja Tuusniemen Soralla nämä muut palvelut, likakaivojen tyhjennykset ja vaihtolavapalvelut sekä maanrakennuspalvelut ja maa-ainestoimitukset.

– Tulevaisuuden varalta pyrimme palvelemaan paikkakunnalla monipuolisella kuljetus ja maanrakennustarjonnalla. Meillä yksi jakeluauto ajaa tällä hetkellä Kuopiossa ja toinen täällä Koillis-Savon linjaa. Ja tuo sorapuoli tietysti toimii paikallisesti.

– Jos mekin täällä voidaan parikin työpaikkaa ihmisille tarjota, niin aina se on eteenpäin. Ja jatkossakin aiotaan paikallisuutta silmällä pitäen toimia. Mutta se tietysti myös tarkoittaa sitä, että pitää olla myös asiakkaita, ja aika mukavasti täällä ihmiset kyllä meidän palveluita käyttävätkin. Suurin osa asiakaskunnasta tulee tästä lähialueelta ja iso kiitos kaikille heille. Asiakkaita vartenhan me täällä työtä tehdään.

Tervo-Tukiaiselle oli jo pitkään selvää, että hän lähtisi jatkamaan perheyritystä.

– Kiinnostus ja polte tienpäälle on minulla ollut kyllä ihan lapsesta asti. Sitä kun näki jo silloin pikkutyttönä tuota maitohommaa, niin silloin syntyi jo veto sille puolelle. Ja tykkään ajaa. Sitä kun pääsee katselemaan maisemia ja istumaan niin sanotusti maisemakonttorissa, niin siitä nauttii. Ja asiakkaiden tapaaminen on myös aina mukavaa. Eikä tarvitse olla koko päivää paikoillaan, Tervo-Tukiainen luettelee työnsä parhaimpia puolia.

Kun hän aloitti aikoinaan ajamisen, silloin alalla oli paljon vähemmän naisia. Nykyään tilanne on kuitenkin toinen, eikä nainen isonkaan rekan ratissa ole enää ihmetystä herättävä asia.

– Silloin tällöin joku saattaa vielä kommentoida, että hyvänen aika, sinäkö se noin isoa autoa ajoit, yrittäjä naurahtaa.

Tien päällä täytyy kuitenkin rekkojenkin ratin takana olla tarkkana, etenkin nyt kun kelit huononevat..

– Liikennekulttuuri on mennyt siihen, että kaikilla on hirveä kiire touhottaa menemään. Siitä syntyykin välillä todella vaarallisia ohitustilanteita. Joskus on pakko itsekin jarrutella, että välttyy onnettomuudelta. Pitäisi olla enemmän malttia ja varmistaa, että väylä on varmasti auki, niin vältyttäisiin niiltä vähältä piti -tilanteilta. Usein ei aina ymmärretä miten pitkän matkan se ohitus oikeasti vaatii. Ja turvavälien pitäminen olisi myös tärkeää, että ehtii reagoida ja olisi sitä pelivaraa jos jotain sattuukin, etenkin nyt huonoilla keleillä. Lähtee mieluummin liikkeelle vaikka vartin aikaisemmin kuin vartin myöhässä, niin ei olisi niin hirveä kiire, ammattikuski summailee.