Yrittäjät saman katon alla

Mainos

Kaavilla Muotiasuste Lappalainen ja Kirsin Kenkä ja Laukku yhdistivät voimavaransa kolmisen vuotta sitten syksyllä 2018, kun yritykset muuttivat saman katon alle Tuija Lappalaisen siirtäessä yrityksensä samaan tilaan Kirsi Demirhanin kanssa. Ajoitus osoittautui loistavaksi, sillä vaikka koronasta ei ollut vielä tuolloin tietoa, kaksikko epäilee etteivät yritykset olisi selvinneet pandemiasta ilman toistensa tukea.

– Ennen kuin muutettiin yhteen, niin jonkin aikaa siinä ajatusta tietysti heiteltiin, mutta se oli kyllä todella hyvä ratkaisu. Saatiin toisiltamme koronan aikana tukea ja se helpotti myös, kun vuokramenot voidaan maksaa puoliksi, Demirhan pohtii yhteisen liiketilan hyötyjä.

Molemmat naiset ovat pitkän linjan yrittäjiä. Lappalainen osti itse Muotiasusteen aikoinaan Kesosen Maisalta vuonna 2012 ja Demirhan aloitti yrittäjänä jo 2005, alkuun Siilinjärvellä ja sitten Kaavilla. Siilinjärvellä hän pyörittää yhä toimintaa kolmena päivänä viikossa ilman ulkopuolista myyjää.

– Olen nyt koronan aikaan pyörittänyt toimintaa Siilinjärvellä ilman lomaa kolmisen vuotta. Yrittäjän pitää olla sitkeä ja periksiantamaton ja uskoa tulevaan.

Kumpikin yrittäjistä tekee töitä molemmissa puodeissa.

– Meistä on kumpikin opetellut toistensa puolen tuntemaan, joten molemmat osataan kyllä myydä ihan kaikkea, Lappalainen hymähtää.

– Minullakin on työkokemusta tekstiili- ja kenkäpuolelta jo toistakymmentä vuotta ennen kuin lähdin yrittäjäksi, ja asiakaspalvelutyössä olen ollut koko ikäni, Demirhan kertoo omista taustoistaan.

Molemmat yrittäjät nauttivat selvästi työstään.

– Kun työtään rakastaa, niin sitä jaksaa tehdäkin. Jos työnkuva on yksitoikkoinen, niin siihen väsyy. Täällä jokainen päivä on erilainen, toteaa Lappalainen. Demirhan on samaa mieltä.

– Yrittäjäksi kyllä synnytään ja yrittäjyys on selkärangassa. Vaikka itsekin olin aikoinaan vieraan töissä, niin sitä jo silloin pohti asioita yrittäjän näkökulmasta. Sitä pohti kassaa laskiessa kuinka paljon talolle pitäisi jäädä kulujen jälkeen rahaa, jotta yritys pärjäisi, vaikka eihän minun työntekijänä olisi sellaisia tarvinnut silloin miettiä.

Kaavilla liikkeet ovat auki kuutena päivänä viikossa. Kuusipäiväinen työviikko ei ole kuitenkaan ongelma, kun työpaikalla viihtyy niin hyvin.

– Ja se lauantai on ihan erilainen kuin muut päivät, Demirhan summaa.

Lappalainen työskentelee puolestaan puolikkaalla työajalla jouduttuaan osatyökyvyttömyyseläkkeelle samoihin aikoihin, kun liikkeet yhdistyivät.

Siitä, että kaksi yrittäjää työskentelee saman katon alla, on useampikin hyöty.

– Meidän on helppo tarjota täällä kokonaisuuksia. Nämä täydentävät toinen toisiaan, Demirhan sanoo.

– Ja aina ajatellaan yritysten parasta, Lappalainen komppaa.

Koronan myötä monet liikkeet joutuivat lopettamaan toimintansa ja isommissa kaupungeissa keskustat ovat autioituneet. Siksi onkin tärkeää, että pienille paikkakunnilla palvelut saadaan vielä säilymään.

– Ei liikkeiden tarvitse aina olla kaupungissa. Täällä pienemmilläkin paikkakunnilla on ihmisiä, joille on erityisen tärkeää tarjota palveluita, Demirhan sanoo.

– Eräskin asiakas tuli ostamaan kenkiä, mutta hänelle saatiin samalla kertaa myös farkut ja vieläpä hänen ystävälleen lahjaksi korvakorut. Kaikki saatiin saman katon alta, kertoo Lappalainen.

Aikuisten naisten vaateliikkeet ovat pitkälti hävinneet katukuvasta. Tarjolla on enimmäkseen nuorekasta vaatetta.

– Klassikoita kuitenkin aina tarvitaan. Meidän asiakaskunta on siitä keski-iästä ylöspäin, joka ei netistä tavaroita ostele, pohdiskelee Lappalainen.

– Kotimaisuus on myös nostamassa päätään ja ihmiset haluavat pitää kotimaiset yritykset pystyssä, Demirhan puolestaan kiittelee.

Kotimaisuus on tärkeä osa osittain myös vaatepuolella, leikkaukset on suunniteltu suomalaiselle vartalolle ja kengissä leveä kengän lesti ja pitopohjat ovat kullanarvoisia asioita.

– Huono myyjä osaa kyllä hyvää myydä, mutta hyvä myyjä ei osaa myydä huonoa tuotetta eli ostoissa pitää olla tarkkana. Meillä on hyvä valikoima juhlaan ja arkeen, tervetuloa asioimaan läheltä ja kaukaa, Demirhan toivottaa lopuksi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat