Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vanhan virastotalon uusi vilkas elämä

Yrittäjyys: Juankosken entisestä virastotalosta on muodostumassa hiljalleen monipuolinen yrittäjäkeskus.

Mainos

Tyhjiä liiketiloja, autioituneita kyliä... Moni pieni paikkakunta on menettänyt yrityksiään, varsinkin koronan aikaan.

Juankoskella kuitenkin elämää vielä riittää ja entisestä virastotalosta on alkanut muodostumaan pikkuhiljaa yrittäjäkeskus.

Virastotalolta löytyy yrityksiä erityisesti hemmotteluhoitoja kaipaaville. Talosta löytyy kampaamo-, hieronta- ja jalkahoitopalveluita ja jos nälkä yllättää, alakerrasta löytyy lounasravintola.

– Ja tänne on tulossa pian myös kosmetologi, vihjaa parturi-kampaamo Vision yrittäjä Mira Kekäläinen.

Kekäläinen pohtiikin kuinka pitemmänkin matkan päästä virastotalolla voisi käydä viettämässä täydenpalvelun hemmottelupäivää.

Tästä on alkanut muodostumaan vähän sellainen yrittäjäkeskusmainen hyvinvointitalo.

Jenni Hartikainen, jalkahoitola Siuniloks

– Sitä voisi käydä vaikka kampaajalla ja hieronnassa, käydä sitten syömässä saman katon alla ja lopuksi käydä vaikka jalkahoidossa.

Visio muutti entiselle virastotalolle noin viitisen viikkoa sitten ja yrittäjä kiittelee yhteistyön sujuvuutta muiden talon yrittäjien kanssa.

– Täällä on kyllä ihan huippuporukka! Ollaan muiden kanssa puhuttu erilaisista yhteistyökuvioista ja mahdollisesti avointen ovien päivästä.

Samoilla linjoilla on myös Jenni Hartikainen, joka oli yksi ensimmäisistä virastotalolle tulleista hoitoalan yrittäjistä. Hänen yrityksenä jalkahoitola Siuniloks löytyy kolmannesta kerroksesta.

– Täällä on kuitenkin esteetön kulku, mikä on minun asiakkailleni erityisen tärkeää. Lisäksi tänne on helppo ohjeistaa, kun on kyläläisille tuttu paikka. Tästä on alkanut muodostumaan vähän sellainen yrittäjäkeskusmainen hyvinvointitalo, Hartikainen tuumaa.

– Sain hyvän liiketilan ja yhteistyö kaupungin kanssa on sujunut loistavasti, Kekäläinen kiittelee omasta puolestaan kaupungin suuntaan.

Yrittäjät ovat miettineet myös mahdollisuutta nimetä entinen virastotalo uudelleen.

– Silloin ei aina tarvitsisi puhua vanhasta virastotalosta, Kekäläinen hymähtää.

Jalkaterapiakeskus Ortoosin yrittäjä Tarja Virtaharju on ollut hänkin pitkään virastotalolla, vuodesta 2011 asti. Hän työskentelee tällä hetkellä Juankoskella muutamana iltana päivätyönsä ohessa.

– Työskentelen päivätyökseni Kuopion pääterveysasemalla jalkaterapiassa ja yrittäjänä toimiminen on jäänyt lähinnä harrastukseksi. Uskollisten asiakkaiden toivomuksesta olen jatkanut yritystoimintaani.

Hän on erityisen huolissaan yritysten katoamisesta paikkakunnalla, sillä joutuu muuttuneen elämäntilanteensa vuoksi lopettamaan itsekin työnsä Juankoskella.

– Yrityksiä on hävinnyt runsaasti täällä asumiseni aikana. Juankoski köyhtyy palveluiden osalta, joten tänne on vaikea houkutella uusia asukkaita. Toivoisin ihmisten ymmärtävän, ettei yrittäjä voi toimia ja tarjota palveluitaan, jos niille ei ole tarvetta eli asiakkaita riittävästi. Käyttäkää hyvät juankoskelaiset paikkakuntanne palveluita, jotta ne säilyisivät. Juankosken keskusta on varsin lohduton näky, eikä ole myöskään viihtyisän näköinen, ulkopuolisin silmin katsottuna. Rakennuksia on paljon purettu Juankoskelta, joten tonttitilaa löytyy yritysten käyttöön ihan keskustastakin runsaasti, Virtaharju pohdiskelee.