tiistai 7.7.2020 Klaus, Launo

Aina paikallinen, koillissavolainen

Taitaja kaivinkoneen puikoissa

Oskari Tolppanen työmaalla.

Oskari Tolppasen kaivinkonetyöskentelyä seuratessa ei ole epäselvää, että mies on elementissään. Nyt taitojen takeena on myös mustaa valkoisella, sillä Oskari vei lajissaan ykköspalkinnon Joensuussa pidetyssä Taitaja2019-kilpailussa.
Ammattitaidon SM-kilpailussa Retusessa asuvan Oskarin kilpailulaji oli infrarakentaminen.
– Opiskelen Toivalassa Ylä-Savon ammattiopistossa maarakennuskoneenkuljettajan tutkintoa. Teen kuitenkin hommia oppisopimuksella perheen yrityksessä Koneurakointi Mitonissa, Oskari kertoo.
Koulun penkkiä Oskari kuluttaa kerran pari viikossa. Joensuuhun kilpailemaan Oskari lähti opettajansa kannustamana.

Infrarakentaminen on yksi kilpailun kolmesta näytöslajista. Näytöslajeissa ei kilpailla Suomen mestaruudesta, vaan laji valitaan varsinaiseksi kilpailulajiksi vasta, kun sitä on testattu parin vuoden ajan. Kaksi muuta näytöslajia ovat robotiikka ja mekatroniikka.
– Ensi vuonna myös infrarakentamisesta tulee virallinen kilpailulaji, Oskari selventää. Silloin hän opiskelee viimeistä vuotta, eikä hän sulje pois osallistumista myös ensi vuonna.
Kilpailuun Oskari lähti luottavaisena, mutta kärkipaikkaa hän ei odottanut.
– Toiseksi jäänyt jäi vain 2,5 pisteen päähän. Itse sain jonkin verran päälle 80 pistettä sadasta.
Kilpailussa oli viisi erillistä osiota.
– Piirustusten lukua, sanallisia tehtäviä, maa-ainesten tunnistusta, kuormaamista kaivinkonesimulaattorilla ja pyöräkuormaajalla, Oskari listaa tehtäviä.
Eniten pisteitä saatiin kuitenkin tehtävästä, jossa opiskelija taituroi kauhanpyörittäjällä varustetulla tela-alusteisella kaivinkoneella eri rasteilla.
Palkinnoksi kilpailusta mukaan tarttui 800 euroa ja sponsorituotteita.

Oskari Tolppanen eksyi kaivinkoneen ohjauspuikkojen taakse jo nuorena.
– Kotoa on aina löytynyt koneita, ja olin mukana töissä jo pikkupentuna.
Kaivinkoneen kuljettaminen onnistuu tavallisella traktorikortilla, ja koulun kautta Oskari saa hommattua kortin kuorma-auton ajamiseen.
– Armeijassa ideana olisi hankkiutua kuljetuspuolelle ja ajaa yhdistelmäajokortti. Yritän myös päästä Rissalaan kuljetuspuolen erikoisjoukkoihin.

Jätä kommentti

*