tiistai 3.8.2020 Nea, Linnea, Neea, Vanamo

Aina paikallinen, koillissavolainen

Siivekkäät aiheuttavat riesaa myös Koillis-Savossa

Kaavilainen linnustaja Petri Julkunen hyödyntää labradorinnoutaja Lacun noutoapua myös haittalintumetsällä. Tänä kesänä perheeseen kotiutui myös tulevaisuuden linnustaja, pystykorvapentu Velmu.

Huomenna on viimeinen päivä, kun monien alueemme haittalintujen metsästäminen onnistuu vain poikkeusluvalla. Muun muassa varis, naakka ja räkättirastas ovat rauhoitettuja pesimäaikanaan maalis-huhtikuusta heinäkuun loppuun. Riistakeskus voi myöntää lupia rauhoittamattomien lintujen metsästykseen myös pesimäaikana.

Koillis-Savon alueella haettiin tänä vuonna poikkeuslupia räkättirastaiden, varisten, naakkojen, harakoiden ja harmaalokkien metsästykseen.
Lukumäärällisesti eniten Koillis-Savossa metsästettiin tänä vuonna poikkeusluvilla räkättirastasta, joka on suuri riesa marjatiloilla.

Kaavilainen Petri Julkunen linnustaa pääasiallisesti metsäkanalintuja, sorsia ja kyyhkyjä.
Myös haittalintujen metsästäminen onnistuu – saalis ei ole ehkä niin maukas, mutta lintukoirat sekä itse metsästäjä saavat arvokasta treeniä.
Haittalintujen metsästämiseen kannustavat myös riistanhoidolliset syyt.
– Esimerkiksi varis on pesärosvo, jonka karkoittaminen onnistuu yleensä vain ampumalla.

Pelättimet voi toimia jonkin päivän ajan, mutta se on fiksu lintu. Kerran kun sitä ammut niin se oppii huomaamaan sinut, metsällä onkin panostettava tarkasti naamioitumiseen. Haittalinnuista varis onkin Julkuselle tutuin. Myöhemmin syksyllä hän suunnittelee metsästävänsä kotipaikallaan myös sinne löytäneitä naakkoja. Naakasta on viime vuosina tullut tuttu näky Kaavilla.
– Olisiko ensimmäinen havaintoni ollut joskus reilu viisi vuotta sitten. Kolme vuotta sitten niitä lentelikin jo kymmenissä parvissa, Julkunen muistelee.

Naakat aiheuttavat harmia etenkin maatiloilla, jossa ne sotkevat lehmien ravinnon ulosteillaan ja aiheuttavat näin salmonellariskin. Naakat voivat myös pilata rehupaaleja nokkimalla paalimuovit rikki. Julkunen ei kuitenkaan ole kuullut kaavilaisilta maanviljelijöiltä valitteluja naakkojen aiheuttamista tuhoista. Naakan metsästäminen sallittiin vuonna 2018.

Lue juttu kokonaisuudessaan 30.7. ilmestyneestä Koillis-Savosta!

Jätä kommentti

*