perjantai 5.6.2020 Sulevi

Aina paikallinen, koillissavolainen

Ruukinpatruunan ja inspehtoorin jälkeläiset Bennetit ja Cornérit kohtasivat vanhassa miljöössä

Vasemmalla istuu Louise Bennet (Tomin tytär) ja lattialla hänen poikansa Fredrik Hagman. Sohvalla ovat Ingbritt ja Tom Bennet, Jaakko Corner ja Ritva Rikula, tuolissa Elina Halinen (Jaakon sisar), Sointu Forsberg, Outi Huhtiniemi ja Juha Forsberg.

 

Juankosken ruukin historiaa tutkinut, siitä kirjoittanut ja myös väitellyt tohtori Juha Forsberg on viiden vuoden ajan käynyt kirjeenvaihtoa ruotsalaisen Tom Bennetin kanssa. Vuosina 1787–1791 ruukinpatruunana toiminut Stephan Bennet oli Tom Bennetin isoisän isoisän isä.
Bennetin ”oikean käden”, inspehtori Samuel Cornérin sukulaisista Jaakko Cornér ja Elina Halinen ovat niin ikään viidettä polvea. Cornérit asuvat Helsingissä eikä kukaan vieraista ollut aikaisemmin vieraillut Juankoskella.

Stephan Bennet (1751–1810) oli kotoisin Ruotsin Helsinglannista, pellavatehtaan omistajan poika, joka lähti nuorena merille, ensin kauppalaivastoon, sitten sotalaivastoon ja lopulta ”maakravuksi” Savon prikaatiin. Siitä hän otti eron 1781 luutnantin arvoisena. Kuopiossa Bennet toimi kruununpolttimon hoitajana, tupakkatehtailijana sekä vuodesta 1787 Juantehtaan rautaruukin omistajana.
Vuonna 1780 Bennet oli avioitunut Christina Charlotta Silfverparren kanssa ja Kuopion aikana pariskunnalle syntyi neljä poikaa. Samoihin aikoihin kun Corneer palkattiin Juantehtaalle, puhkesi sota Venäjää vastaan kesällä 1788 ja Bennet astui kapteenin arvoisena sotapalvelukseen.
Samuel Corneer (1760–1845) pestattiin vuonna 1788 Ruotsinpyhtään ruukilta Juantehtaalle, luutnantti Stephan Bennetin palvelukseen. Corneer oli kotoisin Skoonesta. Hän eli suurimman osan elämästään Savossa ja Karjalassa. Juantehtaalla ollessaan 1790 Samuel Corneer avioitui maanmittarin tyttären Margareta Röstedtin kanssa.

Kolmisenkymmentä Corneerin kirjettä Bennetille, jotka ovat säilyneet ja nykyisin Ruotsin Valtionarkistossa, antavat eloisan kuvan ruukin tuon ajan arjesta.
Palveltuaan Juantehtaalla inspehtorina hän siirtyi Kaavin nimismieheksi 1792–1795. Viimeksi mainittuna vuonna Corneer perusti Siikajärvelle myllyn ja harkkohytin. 1800-luvun alussa mies oli taas inspehtorina Juantehtaalla, jossa ruukinpatruunana tuolloin oli Fredrik Jonathan Ekholm.
”Inspehtori Samuel Corneer oleskelee tosin aika ajoin Juantehtaan ruukilla, mutta on kuitenkin manttaaliin kirjoitettu ja omistaa sekä kiinteää että irtainta omaisuutta tässä pitäjässä”, todisti Kaavin nimismies J. H. Gustafsson tammikuussa 1808.

Lue koko juttu 11.7. Koillis-Savosta!

Kommentit

  • Tom Bennet

    Trevligt att läsa om vårt besök i Juankoski i somras. Det var mycket trevligt och minnesrikt. Vi kommer säkert tillbaka.

Jätä kommentti

*