Kottarainen on pihapiirien lintulaji, jonka keväinen saapuminen ja pesinnän aloittaminen pöntössä tai puunkolossa on kiinnostanut ihmisiä jo silloin, kun linnut eivät olleet harrastuksen kohde.
Kottarainen on ollut aikoinaan runsaslukuinen koko Suomen lintu, jonka parimäärä oli viitisenkymmentä vuotta sitten lähes puoli miljoonaa. 1970-luvulla alkoi lajin alamäki, jonka päättymisestä on paikoin pieniä merkkejä ilmassa.
Meneillään on luontoalan toimijoiden ja hallinnon ylläpitämä neljäs lintuatlas, joka perustuu tutkijoiden ja harrastajien yhdessä luomaan havaintoaineistoon.
Kaavilta jo kertyneet tiedot osoittavat, että kottarainen on pesinyt ainakin kahdessa tutkimusruudussa.
Tuusniemen, Juankosken ja Riistaveden alueilta pesinnät on vielä varmistamatta, vaikka lintuja onkin havaittu.
Lintuharrastajien keväthavainnot eivät aina saa jatkoksi pesimätietoja, sillä kottarainen on pihapiirien laji, jonka pesinnästä tietävät useimmiten vain asukkaat.
Kottaraisen väheneminen varsinkin Etelä-Suomessa johtuu maaseutuympäristön ekologisesta köyhtymisestä. Kottarainen ja sen poikaset elävät paljolti hyönteisravinnolla, jota linnut etsivät muokatulta maalta ja nurmelta. Kottaraiset kävelevät eivätkä hyppele, joten ne eivät pidä pitkästä heinästä.
Karjatalouden tuottama lanta ei enää välttämättä jää maatilan piiriin ja siksi monet kookkaat hyönteiset ovat kateissa.