Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suurjänniteverkon vika katkaisi sähköt tuhansilta savolaisilta

Suurjänniteverkon vika katkaisi sähköt 6 900:lta PKS Sähkönsiirron asiakkaalta tiistaiaamuna. Pohjoiskarjalaisen yhtiön alueella sattunut vika vei sähköt myös tuhansilta pohjoissavolaisilta.

Vika pimensi Alapitkän ja Kontiolahden välillä kulkevan, reilusti noin 110 kilometriä pitkän suurjännitejohdon. Sähköt katkesivat aamulla kello 6.53 Pohjois-Savossa Kaavin, Vasikkavuoren ja Tuusniemen sähköasemilta ja Pohjois-Karjalan puolella Polvijärven asemalta.

Sähkökatkot kestivät vajaan tunnin. Yhtiö sai palautettua sähköt viimeiseksi Tuusniemen asemalle kello 7.40.

Verkkopäällikkö Jukka Ahonen arvioi, että sähköttä jääneistä talouksista noin 70 prosenttia eli reilut 4 800 oli Pohjois-Savon puolella.

PKS Sähkönsiirto selvittää vian syytä. Yhtiö on paikallistanut vikapaikan Tuusniemen ja Vasikkavuoren väliselle alueelle.

Verkkopäällikkö Jukka Ahonen arvioi, että todennäköisin syy vialle on johtimissa oleva lumikuorma, joka yhdessä puuskittaisen tuulen kanssa on saanut johdot painumaan kiinni toisiinsa.

Suurjänniteverkossa olevat viat eivät ole yleisiä, mutta ne aiheuttavat laajoja sähkökatkoja.

Lumikuorma on aiheuttanut yksittäisiä vikoja myös keskijänniteverkossa. Niiden aiheuttamat katkot koskettavat vain muutamia kymmeniä tai satoja asukkaita.