Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sa­vo­lai­set tu­bet­ta­jat pian myös telkkarissa: Savoa viän­tä­vä Metsa Man, 54, on niin tun­net­tu, että Lapin Mar­tat tu­li­vat bussikyydillä pihaan Va­la­mon kaut­ta

Metsa Man, Kone Man ja Konemies Artsi elävät moottoriöljyn tuoksuista arkea, mutta konepellin alta paljastuu monenlaista herkkyyttä – ja iloa. Ylellä nähdään pian 8-osainen realitysarja, jossa sukelletaan kahden savolaisen ja yhden pohjoiskarjalaisen tubettajan arkeen.

Sarjan päähenkilö on Metsa Man eli Timo Juvonen Tuusniemeltä. Hän aloitti tubettamisen eli Youtube-videoiden tekemisen jo vuonna 2014 ja yritti sanojensa mukaan ensin maailmanvalloitusta. Siksi ensimmäisillä videoilla kuultiin Metsa Manin puhuvan englantia. Sittemmin Juvonen vaihtoi äidinkieleensä, tarkemmin sanottuna savon murteeseen. Hän on edelleen hämmentynyt siitä, miten moni on löytänyt konepitoisten videoiden ääreen.

– Katselukertoja on kuukaudessa jopa 1,5 miljoonaa. Kun liikun eri puolilla, kyllähän minut moni tuntee. Yllättävää, että Pohjanmaallakin seuraavat kieroa savolaista. Juvonen nauraa.

Moni vieras ilmestyy Juvosen pihaan ilmoittamatta, kuten maalla on ollut tapana. Isoin vierailijaporukka ei onneksi saapunut kertomatta tulostaan.

– Lapin Martat tulivat oikein linja-autolla. Matkanjärjestäjä oli minuun etukäteen yhteydessä. He kävivät ensin Valamossa eli näkivät ensin munkit, sitten minut, Juvonen lausahtaa. Hän puhuu niin soljuvaa savoa, että toimittaja ei tässä edes yritä sitä toisintaa.

Maankuulu tubettaja arvelee, että juuri murre erottaa hänet muista aikuisen polven tubettajista. 54-vuotias Juvonen on matkan varrella opetellut videoiden leikkaamista ja esiintymiskokemustakin on tullut rutkasti, kun kamera kulkee mukana joka paikkaan.

Youtube-videoiden kuvaaminen ja arjen jakaminen miljoonayleisön kanssa on nostanut miehestä esiin myös persoonallisuuspiirteitä, joita ei pitänyt olla olemassakaan. Hiljaisesta ja sisäänpäinkääntyneestä savolaisesta on tullut ulospäinsuuntautuneempi kuin ennen.

– Olen kouliintunut siihen, että olen huomion kohteena, ei ehkä kuitenkaan huomion keskipisteenä, Juvonen pohtii.

24. lokakuuta alkaen huomio voi olla entistä suurempaa. Tuolloin uusi realitysarja julkaistaan Yle Areenassa, jolloin sen voi katsoa jo kokonaisuudessaankin. Television puolella sarja näytetään TV2:ssa 27. lokakuuta alkaen. Vaikka julkisuus on näyttänyt hyviä ja huonoja puoliaan tähänkin saakka, Juvosta jännittää, lisääntyykö kielteinen palaute realitysarjan myötä. Hän ei ole nähnyt sarjan jaksoja ennakkoon.

– Kyllä tässä uusi kynnys ylitetään. On mietitty asiaa porukalla. Siinä voi olla hyvää ja huonoa. On kateellisia, voi tulla enemmän myös haukkuja.

Sarjassa nähdään Juvosen arkea Tuusniemellä, jossa hän asuu isänsä ja kissojen Murun ja Misun kanssa. Myös elämän vastoinkäymisiä ja yrittäjän alkutaivalta kuvataan, sillä iso elämänmuutos on ollut meneillään kuvausten aikaan.

– Olen videoillanikin kertonut julkisesti, että minulla oli burn out, josta toipuminen vie aikansa. Oli liikaa kaikkea, kun oli vuorotyö, kone- ja metsäurakat, ja sitten vielä tubettaminen. Olin sairauslomalla. Sitten päätin alkaa yrittäjäksi, mutta toipuminen vie paljon aikaa.

Sarjassa seurataan myös naapuriin paluumuuton tehnyttä Ari Mehtosta eli Kone Mania. Hän tekee kirvesmiehen töitä samalla kylällä asuvan poikamiehen, Simon kanssa.

Jo lapsena ensimmäisen peltoautonsa rakentanut Konemies Artsi eli Arto Karttunen puolestaan tuunaa ajopelejä kierrätysraudasta ja järjestää Konepäiviä tulevalle kesälle vaimonsa Sinen kanssa.

Yleltä kerrotaan, että sarja on kasvutarina koulukiusatusta pojasta, josta tuli valtakunnallisesti merkittävä vaikuttaja tuhansine seuraajineen. Samalla pyritään kumoamaan harha siitä, etteikö suomalainen mies puhuisi tunteistaan, ainakin videolla.

Sarjan on käsikirjoittanut ja ohjannut Sanna-Sisko Tohka.

47600

Metsa Manin Youtube-tilaajien määrä