Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on nyt avattu, löydä oma ehdokkaasi!

Vehje kirjoitti rakkauskirjeen Kaaville

Mitä yhteistä on Kaavilla, plastiikkakirugilla ja Nissan Sunnylla?

Kaikenlaista tapahtuu maailmassa/

Tämmöstä tapahtu kerran/

Koillis-Savossa Kaavilla asu eräs mieshenkilö/

Joka päätti alakaa plastiikkakirurgisilla toimenpitteillä muokkaamaan kehoaan niin/

Että se muistuttas mahollisimman paljon vuoden 1987 Nissan Sunnyä/

Eihän siinä mittään!

Kaikenlaista tapahtuu, Vehje

Sydän, Sydämen ja Primuksen nuorempi veli Vehje-yhtye julkaisi yhdeksän biisin ep-levyn Terveisiä keväällä 2021. Erityisesti yksi kappale nousee koillissavolaisen mielenmaiseman hämmennysvirreksi ja on pakko päästä kysymään laulaja-sanoittaja Niko Taskiselta että mitä helevettiä.

Tämä on ihan täysin käsistä karannut projekti.

Laulaja-sanoittaja Niko Taskinen

– Minä hahmotan kappaleet oikeastaan rakkauskirjeiksi pienille paikkakunnille ja niiden ihmisille. Hyvin helposti taiteessakin painottuu suuret kaupungit. Itse koen, että olipa kuva millainen hyvänsä, on aina kunnianosoitus maalata jotain näkyväksi. Tehdä jokin todeksi taiteen kautta, olipa se sitten lapsuuden maisema tai mummolan paikkakunta. Kyllähän tähän kappaleeseen liittyy myös se, että oma ensimmäinen autoni oli vuoden 1987 Nissan Sunny, ehdoton automuotoilun helmi, Taskinen kertoo.

Mikä on sitten Vehkeen yhteys Koillis-Savoon?

– Yks meistä on tainnut syntyä siellä, yksi oli vuosia töissä Maarianvaaran kesäteatterissa ja yksi polki pyörällä viime kesänä Kaavin läpi. Ja lie kaikilla sukua siellä.

No entäs tämä kappale sitten, onko tämä tositarina, legendaa vai kenties kettuilua?

– Ei missään nimessä ainakaan sitä viimeistä. Vastaan näin, että joko se on kokonaan mielikuvituksen tuotetta ja halusin antaa kunnian Kaaville, paikkakunnalle josta pidän valtavasti tai sitten tarina on täysin totta ja sukulaismiehellä oli psykoosi päällä ja hän halusi olla Nissan Sunny.

Muusikkopiireissä kulttibändiksi noussut Vehje on tehnyt asiat hieman eri järjestyksessä kuin perinteiset bändit.

Yhtyeen neljä herraa ovat soittaneet ristiin rastiin samoissa ja eri bändeissä jo 90-luvun Kuopiossa, mutta Vehkeen kappaleita eivät ole vielä treenanneet huolimatta siitä, että biisejä on Spotifyssa kuunneltu yli satatuhatta kertaa.

– Tämä on vähän hassu tilanne. On hyvin pienestä kiinni, että mitään Vehje-nimistä bändiä edes olisi olemassa. Tämä on ihan täysin käsistä karannut projekti. Bändi on ollut olemassa viitenä viikonloppuna eikä ole koskaan keikkaillut, eikä sen ole ollut tarkoituskaan keikkailla.

– Oletus oli, että ei tämä projekti mitään huomiota tule saavuttamaan ja kun ensimmäinen levy ilmestyi ja keikkatarjouksia tuli, oltiin vähän housut kintussa että ei hemmetti, eihän meillä ole aikaa tällaiseen. Me ollaan bändi, jolla ei oo tavotteita, ja kun neljä perheellistä ihmistä kolmesta eri kaupungista ottaa kalenterit esiin, seuraava vapaa päivämäärä löytyy puolen vuoden päästä.

Vehkeelle kuuluu kuitenkin hyvää. Uusi levy on tulossa painosta ja ensimmäinen kiertuekin on buukattu.

– Euroopan kiertue alkaa Outokummusta lokakuussa Outo valo -tapahtumassa ja loppuu seuraavana päivänä Kokkolaan. Tämä Kokkolan mies meidät sai houkuteltua keikalle. Kaikista muista kieltäydyttiin aina vuoden ajan mutta Kokkolan elävän musiikin yhdistyksen puheenjohtaja jaksoi sinnikkäästi aina pyytää uudestaan. Nyt ollaan sitten menossa.

Vehje palkittiin Turussa elokuun lopussa perinteisissä Varsinais-Suomen musiikkitaiteellisen komitea ry:n kinkereissä Vuoden ulkovarsinaissuomalaisena artistina.

– Nyt ollaan sitten palkittukin orkesteri, vaikka periaatteessa ei olla edes olemassa.

Seuraavaksi aletaan harjoittelemaan kappaleita.

– Yleensä treeneissä ollaan tehty biisejä ja soitettu niitä nauhalle ja sitten keitetty kahvit ja juhlistettu uuden kappaleen syntymää. Osa julkaistuistakin kappaleista on soitettu toistaiseksi alusta loppuun vain kerran, eli kirjaimellisesti kerrasta purkkiin.

Myös toisella levyllä liikutaan koillissavolaisille tutuissa maisemissa.

– Kun Manttu mainitaan on se tietenkin Riistaveden maamiesseuran talo. Manttu onkin yksi tulevan levyn kiintopisteistä. Pienten paikkakuntien esiinmaalaaminen rankemman musiikin viitekehyksessä tulee jatkumaan.