Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kahdessa savolaisessa pikkukunnassa puutteita lastenvalvojapalvelujen järjestämisessä – avi antoi huomautuksen

Itä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on antanut Kaavin ja Tuusniemen kunnille huomautukset lastenvalvojapalveluiden puutteista. Ongelmia on ollut esimerkiksi lastenvalvojien tavoitettavuudessa sekä palveluiden saamisen pitkittymisessä. Huomautuksen taustalla ovat resurssipula sekä osaamisen puutteet.

Huomautuksiin johtaneet valvontapäätökset koskevat lastenvalvojapalvelujen lainmukaisuutta. Avi aloitti valvonnat, koska se sai kummastakin kunnasta kanteluja ja muita yhteydenottoja erityisesti lastenvalvojan saavutettavuuden vaikeuksista.

Kummassakin kunnassa todettiin viivettä lastenvalvojapalvelujen saannissa, mikä johtui lastenvalvojapalveluihin osoitetun henkilöstön riittämättömyydestä ja osaamisen puutteista.

Sosiaalihuoltolaki edellyttää, että kunnalla on oltava riittävästi sosiaalihuollon henkilöstöä. Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisukäytännön mukaan kunnan sosiaalihuollosta vastaavan tahon on oltava selvillä siitä, onko kunnan viranhaltijoilla käytössään riittävää osaamista ja tietotaitoa tehtävistä selviytymiseen.

Myöskään lomat tai resurssipuutokset eivät oikeuta kuntaa poikkeamaan laissa säädetyistä määräajoista tai asian muusta asianmukaisesta käsittelemisestä.

Avi tähdentää lisäksi, että kunnan on huolehdittava lastenvalvojapalvelujen saatavuudesta palkkaamalla sijaistyövoimaa, kun lastenvalvoja on lomalla tai virkavapaalla. Sijaisella on oltava asianmukainen koulutus ja taito lastenvalvojan tehtävän hoitamiseen.

Lastenvalvojat hoitavat isyyden ja äitiyden selvittämisen lisäksi vakiintuneesti sellaisia sosiaaliviranomaisille kuuluvia tehtäviä, jotka liittyvät lasten huoltoa ja tapaamisoikeutta sekä lapsen elatusta koskevien sopimusten laatimista. Lisäksi lastenvalvojat neuvovat ja ohjaavat vanhempia elatussopimusten tekemisessä.

Avi korostaa, että etenkin vanhempien eron yhteydessä kysymys on usein perheen kriisitilanteesta. Jos kriisitilanteessa palvelun saanti pitkittyy, sillä voi olla kielteisiä vaikutuksia lasten ja vanhempien tapaamisiin, lasten elatukseen ja lasten asioista päättämiseen. Tämä taas vaikuttaa lapsen hyvinvointiin ja siihen, että lapsen etu toteutuu. Lapsen oikeusturvan kannalta keskeistä on myös, että isyys ja äitiys selvitetään ilman aiheetonta viivytystä.