Mari Turusta traktorit kiinnostivat jo lapsena enemmän kuin nuket – nyt hän ohjaa työkseen isoja koneita

Mari Turunen työskentelee veljiensä rinnalla isänsä luotsaamassa yrityksessä.

Muuruvedeltä, Akonpohjantien varresta, löytyy maansiirtotöitä tekemästä juankoskelainen Mari Turunen. Alan valintaansa hän on joutunut muutaman kerran perustelemaan.

– Ihmettelyä se on herättänyt ja jonkin verran olen kohdannut ennakkoluulojakin.

Mari Turunen kertoo isojen koneiden kanssa työskentelyn kiinnostavan. Jo pienestä asti hän kertoo leikkineensä mieluummin veljien autoilla ja traktoreilla kuin nukeilla.

Peruskoulun jälkeen Mari Turunen kouluttautui kuitenkin ravintola-alalle ja työskenteli siellä jonkin aikaa. Tyttären syntymän jälkeen työkuviot tulivat uudelleen harkintaan, sillä ravintolan yötyöt luovat omat haasteensa pienen lapsen äidille.

– Maanrakennustöissä tehdään töitä viitenä päivänä viikossa ja päiväsaikaan, kertoo Mari yhdeksi syyksi alan vaihtoon.

– Satunnaisesti teen keikkaa ravintoloissa vieläkin.

Ammattipätevyyttä maanrakennustöihin Mari Turunen on opiskellut Ylä-Savon ammattiopistossa, jossa kohtapuoliin on edessä viimeinen ammattinäyttö.

– Tämä työ opettaa kyllä koko ajan lisää ammatillisen pätevyyden päälle.

Työt perheyrityksessä kuljettavat joskus pidemmällekin, sillä yritys työskentelee myös Pohjois-Savon ulkopuolella. Tällä kertaa työmaa on aivan tienvarressa, mutta joskus se voi olla kaukanakin ajotiestä. Työ vaatii hyvää fyysistä kuntoa.

– Mahdollinen voiman puute pitää korvata muilla ratkaisuilla, naurahtaa Mari Turunen.

Esv urakointi oy on perustettu 2003. Vesa Turusen luotsaamassa perheyrityksessä työskentelee hänen itsensä lisäksi tytär Mari ja kolme hänen veljeään. Yrityksen päätoimiala on maanrakennus.

Oman jälkikasvun kanssa työskenteleminen on Turusen mukaan hieman erilaista kuin palkatun työntekijän kanssa, ero näkyy hänen mukaansa eniten keskinäisessä kommunikaatiossa.

– Mutta mukavaa se ennen kaikkea on, hän vakuuttaa.

Turunen toivoo nuorten löytävän maanrakennusalan. Alalla pärjäämisen tärkeimmiksi ominaisuuksiksi hän mainitsee oma-aloitteisuuden ja pitkäjänteisyyden.

Etusivulla nyt

Luetuimmat