Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaksi miestä menehtyi heikkoihin jäihin kahdessa eri turmassa – kolmas mies pelastettiin pahoin kylmettyneenä

Yksi henkilö menehtyi heikkoihin jäihin Juankosken ja Nilsiän raja-alueella keskiviikkona päivällä.

Pelastuslaitos hälytettiin Lähteenkorvantielle ja sieltä viereiselle järvelle iltapäivällä. Pelastuslaitoksen mukaan noin 70-vuotias mies oli kuitenkin ilmeisesti pudonnut heikkoihin jäihin jo aiemmin päivällä. Hänen pelastamisekseen ei ollut enää mitään tehtävissä.

Pelastuslaitoksen pintapelastajat nostivat vainajan järvestä ja toivat hänet rantaan.

Samaan aikaan pelastuslaitos hälytettiin Nilakka-järvelle Pielavedellä, jossa mies oli ajanut moottorikelkalla jäälle. Jää ei kestä vielä kävelijääkään, joten moottorikelkka upposi järveen ja mies menehtyi veteen.

Pelastajat kävivät nostamassa miehen avannosta.

Myös tässä tapauksessa onnettomuudelle ei ollut silminnäkijöitä, vaan turma oli tapahtunut ilmeisesti aiemmin. Pelastajat hälytettiin sekä Nilsiässä että Pielavedellä järvelle siinä vaiheessa, kun jäälle lähtenyt henkilö ei ollut palannut takaisin kotiin ja hänestä huolestuttiin.

Poliisi tutkii Nilsiän ja Pielaveden tapauksia normaaleina kuoleman syyn tutkintoina.

Jo aiemmin keskiviikkona Kallaveden jäällä liikkunut mies putosi heikkoihin jäihin Rönön ja Varvisaaren välisessä salmessa. Naapuri huomasi tilanteen kuitenkin nopeasti ja soitti hätänumeroon.

Pelastajat ehtivät viime hetkillä käydä nostamassa kylmettyneen miehen järvestä. Hänet kuljetettiin alilämpöisyyden vuoksi hoitoon Kuopion yliopistolliseen sairaalaan.

Pohjois-Savon pelastuslaitoksen mukaan järvien jäät eivät kestä vielä ihmisiä. Jäätä on vasta vähän.

Lisäksi vasta satanut lumi peittää jään epätasaisuuden näkyvistä. Pakkaslumi toimii myös eristeenä niin, ettei pakkanen pääse edes muodostamaan kunnolla jäätä lisää.

- Jäällä on paljon kevyttä pakkaslunta, joka eristää tehokkaasti jäätä. Samaan aikaan osa selkävesistä on vielä sulana, palomestari Kalevi Bruun Pohjois-Savon pelastuslaitokselta sanoo.

Pelastuslaitos kehottaa välttämään toistaiseksi jäillä liikkumista.

Pelastuslaitos: Puuterilumen alta ei näe jäätä – useat eläimetkin olleet pulassa heikoilla jäillä