Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Koillis-Savon Kesälehti täältä!

Toimittajalta Mikä ihmeen ilmainen sairaanhoito?

En ole käynyt vuosiin lääkärin vastaanotolla, josta ei laskua perässä olisi tullut.

Vähän arkistoja kaivamalla huomasin, että viimeisen kolmen vuoden aikana olen maksanut pelkästään Kysin poliklinikkamaksuja useamman tuhatta euroa.

Kysin sivuilla kerrotaan, että jos maksujen yhteismäärä ylittää kalenterivuoden aikana 692 €, ovat maksukattoon sisältyvät palvelut tämän jälkeen kalenterivuoden loppuun saakka maksuttomia. Ja tästä pitää sitten ihminen itse huolen, ettei maksa ylimääräistä.

En tiedä, mitkä maksut kattoon sisältyvät, mutta sen tiedän, että monisairaalle lääkärikäynnit ja lääkkeet ovat pohjaton kaivo.

Sarjahoitomaksu 11,60 euroa peritään enintään 45 hoitokerralta kalenterivuodessa 18 vuotta täyttäneiltä. Jos sarjahoidon käynti on poliklinikkakäynnin yhteydessä, peritään tällöin poliklinikkamaksun lisäksi myös sarjahoitomaksu. Olen siis sarjahoitomaksaja. Onhan sitä titteliä siinäkin.

Lääkärintodistus maksaa 51,20 euroa ja ajokorttitodistus 61,80 euroa. Synnytys maksoi 544,50 euroa.

Tällä viikolla kävin poliklinikalla kolmena päivänä. Tuli laskua 125,40 euroa. Hyvä, että tulivat samalla laskulla niin säästetään edes jossain. Vaikka sitten laskuttajan sorminivelissä.

Vuosiomavastuu on korvattujen lääkekustannusten vuosittainen yläraja, jonka ylittymisen jälkeen sinulla on oikeus lisäkorvaukseen. Lisäkorvauksella pyritään siihen, että lääkekustannukset eivät nousisi kohtuuttoman suuriksi.

Vuonna 2023 vuosiomavastuu on 592,16 euroa. Jos vuosiomavastuusi ylittyy, maksat loppuvuoden ajan jokaisesta korvattavasta valmisteesta vain 2,50 euron omavastuun.

Näin luvataan Kelan sivulla.

Lääkkeiden vuosiomavastuu meni täyteen tammikuussa, kun kolmen kuukauden reumalääkkeet maksaisivat ilman korvausta 2689,01 euroa.

No mutta, onneksi tämän jälkeen helpottaa. Paitsi että ei helpottanut. Maaliskuuhun mennessä rahaa oli uponnut apteekkiin 347,22 euroa, vaikka oli miten katto täynnä.

Kyllä näillä rahoilla luulisi yhden vakuutuksen vuodessa maksavan. Harmi, kun en sitä saa, koska sairastuin jo lapsena.

Memen mukaan tuoreen move-mittauksen mukaan lasten liikkuvuus on romahtanut ja moni lapsi ei pääse kyykkyyn. Tulokset on otettu tyrmistyneinä vastaan etenkin rikkaiden keskuudessa, jotka miettivät, mihin asentoon tulevaisuuden köyhät laitetaan. Itselläni ei tätä ongelmaa ole, kun meinaavat molemmat nilkat jäykistää. Tulee kuulema halvemmaksi, kuin tekonivelet.

Kirjoittaja on Savon Median toimittaja.