perjantai 19.7.2019 Sari, Saara, Sara, Salla, Salli

Aina paikallinen, koillissavolainen

Miksi lähteä hoitoalalle?

Ei vilahtele valkotakkeja riesaksi asti maaseudulla. Ei piisaa hoitajia, ei riitä psykologeja, ei löydy puheterapeutteja. Harvassa ovat hammaslääkäritkin.

Kun seuraa näitä vuodesta toiseen toistuvia uutisia ja kuntapäättäjien vaikerrusta ostopalvelujen kalleuden edessä, on pakko ihmetellä välillä terveydenhuollon ammattilaisten motiivia hakeutua alalle.

Haluavatko lääkärit tehdä lääkärin työtä, vai haluavatko he ponnistaa pätevyytensä avulla vihreälle oksalle suuressa kaupungissa, mieluiten lääkärifirmassa tai vaikkapa lääkealan yrityksessä?

Haluavatko terveydenhuollon ammattilaiset todella auttaa ihmisiä – myös niitä kenties omien isovanhempiensa kaltaisia maaseudun ikäihmisiä, jotka jonottavat syrjäseuduilla pitkään vastaanotolle ja ihmettelevät sinne päästyään, että ihan oli outoa väkeä, eivätpä tienneet taudistani mitään?

Onko kaikkiin terveydenhuollon koulutuksiin soveltuvuuskokeet, joissa testataan halu auttaa myös vähempiosaisia ja syrjemmässä asuvia ihmisiä?

Sairaus tai tapaturma ei katso aikaa tai paikkaa, ei henkilön koulutustasoa tai tulojen suuruutta. Kaikki tarvitsevat apua, ja kaikilla on oikeus sitä saada. Onneksi osa terveydenhuollon ammattilaisista haluaa työskennellä syrjäseuduilla ja auttaa asiakkaitaan, ei vain rahastaa.

Anna Kaasinen

Jätä kommentti

*