tiistai 7.7.2020 Klaus, Launo

Aina paikallinen, koillissavolainen

Leskelän ”Linkola” pitää pörriäisistä ja tarkkailee luontoa

 

Hoikka mies, ikää 81 vuotta, yllä ruutupaita ja leppoisan väljät housut. Lautasella haukea, perunaa ja porkkanaa. Vedessä milloin katiska, milloin mato- tai pilkkionki, mutta ei enää muikkuverkko.

Voisi olla edesmennyt Pentti Linkola, vaan ei ole. On Teuvo Rissanen. Satavuotiasta kotitaloaan Rauantaipaleessa asuttavalle Teuvolle luonto on yhtä tärkeä kuin pitkän linjan poliitikolle Pertti Salolaiselle:

– Hän sanoi Apu Terveys -lehdessä olevansa luontonarkomaani. Voisin niin ajatella…

 

Nyt keväällä ja alkukesällä Teuvo on ehtinyt tehdä jo monta huomiota.

Toukokuun alkupäivinä räystäspääskyt etsivät mieleistänsä pesäpaikkaa piharakennuksen suojista.

– Olen syöttänyt tikkoja ties kuinka pitkään, että pääskyn pesiä säästyisi; aiemmin tikat ja harakat menivät ja rikkoivat niitä. Aikoinaan metsäniemekkeen takana oli niitty ja pääskyn pesintöjä. Sieltä kun hätäilyääniä kuului, niin piti käydä katsomassa, mikä on hätänä.

– Siilien parittelun näin tänä keväänä, niitä en ollut nähnyt vuosiin. Navetalla näkyi pienempi siili, ja sitten parina päivänä isompi siili jahtasi sitä pienempää, taisi kiusata. Sitten pienempää ei ole näkynyt enää.

 

Kimalaisia on Teuvon mukaan olemattoman vähän tänä keväänä.

– Muutama vuosi sitten niitä sai päästää vintiltä ulos, ja moni kuolikin sinne, kun ei tullut tarpeeksi usein käytyä. Nyt en ole nähnyt yhtään kimalaista vintillä, ulkona niitä on ollut yksittäisiä.

– Punaherukan kukissakaan ei ole näkynyt yhtään kimalaista, naapurin tarhamehiläisiä kyllä – hyönteiset ovat vähentymässä.

Leskelän tilalla punaherukoiden pölyttämisellä on sentään pitkät perinteet: lähes tilan ikäisiä pensaita Teuvo ei ole leikannut, mustaherukkapensaita kylläkin.

Taloa ympäröivät pellot kukoistavat voikukan keltaisina, sillä apilan juuret mädäntyivät talvella. Teuvoa harmittaa: vuokraviljelijän ensimmäinen heinäsato jää minimaaliseksi.

 

Lukemista hitaisiin hellepäiviin löytyy Koillis-Savon kesäteemasta. Kansien välistä löytyy myös tämä juttu täydessä pituudessaan.

Jätä kommentti

*