perjantai 19.7.2019 Sari, Saara, Sara, Salla, Salli

Aina paikallinen, koillissavolainen

Lerssinlahden ja Permalan välinen kriisi kiristyy

Pohjoissavossa sijaitsevien Lerssinlahden ja Permalan kuntien välinen kriisi on kirisynyt entisestään kuluvan perjantaipäivän aikana. Paikallisen tietotoimiston eli Matkahuollon baarin vakioasiakkaisiin kuuluvan Martti Keski-Ruhon antamien tietojen mukaan Permalan reserviläisyhdistys on siirtänyt aamupäivän aikana miehistöään ruudinkattilaksi kohonneen Virsijoen rajasillan läheisyyteen. Keski-Ruho uskoo reserviläisten siirron olevan seurausta eilisistä tiedoista, joiden mukaan joukko Lerssinlahden metsästysseuran jäseniä kokoontui maanantaiaamuna Virsijoen sillan toiseen päähän. Molemmat joukot ovat tiettävästi aseistautuneet ainakin hirvikiväärein, haulikoin sekä ilma-asein, mutta toistaiseksi kriisialueelta ei ole kuulunut laukauksia. ”Jottain möykkee sieltä on kuulunna kyllä, lerssinlahtelainen Kumiperän Arvi kuuluu humalassa haukkuneen lerssinlahtelaisten kunnanjohtajoo kaljupiäks kykkihuuleks”, Keski-Ruho kertoo. Erinäisistä nimettömistä lähteistä tulleiden spekulaatioiden mukaan Pohjois-Savon Ely-keskus aikoo lähettää kriisialueelle puolueettoman neuvottelijan, jonka tavoitteena on saada saman pöydän ääreen sekä Lerssinlahden että Permalan johtavia kunnallispolitikkoja. Toistaiseksi tieto ei ole saanut virallista vahvistusta.

Permalan ja Lerssinlahden välinen kriisi sai alkunsa kaksi viikkoa sitten, kun kuntien edustajat ajautuivat sanaharkkaan molemmissa pitäjissä ilmestyvän paikallislehden yleisönosastolla. Kriisin nostattaneet mielipidekirjoitukset koskettelivat kuntien välistä yhteisterveydenhuoltoa sekä siihen liittyvän välineistön sijoittamista. ”Refleksivasara ja verenpainemittareiden enemmistö kuuluvat ehdottomasti Permalan terveyskeskukseen”, kirjoitti Permalan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Vessi Pirinen (pers), johon taas Lerssinlahden kunnanhallituksen varapuheenjohtaja Olli Piimästö (kesk) vastasi vaatimalla iltapäivystyksen siirtämistä Lerssinlahden terveysasemalle. Lehden seuraavassa numerossa permalalainen varavaltuutettu Elli Pihtireisi (kd) pisti Virsijoen sillan päällystystöiden viivästymisen lerssinlahtelaisen päätöksenteon hitauden syyksi, josta suivaantuneena Lerssinlahden kunnanjohtaja Paavo Sireeni kielsi oman pitänsä edustusjoukkuetta osallistumasta Permalassa viime viikolla järjestettyyn jääkiekon puulaakiturnaukseen. Permalan kunnanjohtaja Auno Pylperö otti osallistumisprotestin raskaasti ja katkaisi diplomaattiset suhteet Lerssinlahteen. Viime viikon keskiviikkona Virsijoen sillalla alkaneet mielenosoitukset kuumensivat permalalaisten ja lerssinlahtelaisten tunteita entisestään, mutta uhreja välienselvittely ei tiettävästi ole vaatinut. ”Meijän Simo otti kyllä turpaasa, joku permalalainen vasisti kait sitä lie lyönnä. Näissä olosuhteissa katoin, että myö ollaan velevollisia vahtimaan ylleisen järjestyksen säilymistä”, kertoi Lerssinlahden Metsästysseuran puheenjohtaja Jorma Käyrä myöhään eilisiltana lähettämässään tiedotteessa.

Naapurikunnat ovat suhtautuneet Permalan ja Lerssinlahden tulehtuneisiin suhteisiin huolestuneesti. ”Toivottavasti kriisi saadaan kuitenkin ratkaistua rauhanomaisesti. Olen keskustellut asiasta puhelimitse sekä Auno Pylperön että Paavo Sireenin kanssa, ja uskon ettei konfliktin paheneminen ole kummankaan kunnan etujen mukaista”, toteaa Kyrsiän kunnanjohtaja Jasser Sulttaani. Sulttaanin mukaan kriisi vaikuttaa myös kuntien talouteen. ”Virsijoen silta on kriisin vuoksi suljettu ja kuntien välinen liikenne joudutaan ohjaamaan Suuruslunkkuvaaran kautta. Siitä tulee aika paljon mutkaa, kun kyrsiäläiset lähtevät käymään Permalassa viinakaupassa.” Ely-keskuksen asiantuntija Tuomo Rissanen-Rissanen uskoo kriisin taustoilta löytyvän muutakin kuin yhteisterveydenhuoltoon liittyviä seikkoja. ”Permala on uhkaillut Virsijoen alakoulun lopettamisella ja käsittääkseni virsijokekelaiset ovat käyneet pinnan alla hyvinkin vilkkaita keskusteluja itsenäiseksi kunnaksi julistautumisesta tai vaihtoehtoisesti kylän liittämisestä Lerssinlahteen. Tämä on ymmärrettävää, koska monella virsijokelaisella on enemmän sukulaisia Lerssinlahdella kuin Permalassa”, Rissanen-Rissanen toteaa.

 

Antti Heikkinen

Jätä kommentti

*