perjantai 19.7.2019 Sari, Saara, Sara, Salla, Salli

Aina paikallinen, koillissavolainen

Leipä seudun tiellä pitää

On se kummallista, ettei näitä osata Suomessa tehdä.

Tällainen ajatus on tullut monesti mieleen, kun kaupan leipäosastolla on katsellut kaupassa paistettuja tuoreita leipomuksia ja ihmetellyt, että voimakassuolaiset vaaleat vehnäjauhohötöt on pitänyt rahdata Savoonkin Ranskasta tai Virosta asti.

Helsingin Sanomat otsikoikin maanantaina 1. joulukuuta näin: ”Paistopisteiden suosio sulkee leipomoita”. Vaasan ja Fazer sulkevat vuoden kuluessa yhteensä kolme leipomoa, kotiin leivinlaudan ääreen joutuu 64 työntekijää. Vaasan koettaa turvata tulevaisuuttaan tuottamalla kaupoille paistettavaksi raakoja tai esikypsytettyjä pakasteita, Fazerilla on suurissa marketeissa yhteensä 46 lähileipomoa, joissa leipuri leipoo itse tuoretta alusta asti.

Koillissavolaiset kaupat eivät ole näitä suuria marketteja eivätkä suureellisimpien paistopisteidenkään pystyttäjiä. Ehkä hyvä niin, sillä on täällä on vielä mahdollista tukea paikallista leipomista.

Ostoskoriin voi poimia ainakin Kaavilla, Juankoskella, Nilsiässä tai Rautavaaralla leivottua, ja pienimuotoisemmin tuoretta löytyy myös Tuusniemeltä ja Riistavedeltä. Plussaa on se, että seutukunnalla osataan leipoa myös esimerkiksi gluteenitonta. Monet leipovat itse, ja kotileipurien parhaita tuotoksia voi löytää vaikkapa joulumyyjäisistä.

Vieläkin paremman mielen ostaja saisi, jos hän voisi olla varma siitä, että leipomoiden lähileivät on tehty lähellä tuotetusta viljasta.

Anna Kaasinen

Jätä kommentti

*