tiistai 7.7.2020 Klaus, Launo

Aina paikallinen, koillissavolainen

Koronavirus syö kesän kulttuuritarjontaa Koillis-Savossa – Maarianvaaran Ohjelmapajan talous horjuu

Kuvassa menossa Maarianvaaran Ohjelmapajan Ekin etäjumppa -klipin kuvauksen Outokummun Suvirannassa. Kameran takana Markku Tanskanen, pöydässä Erkki Räsänen ja Henry Räsänen.

 

Koillis-Savon kevään ja kesän kulttuuritarjonta on laihtunut huomattavasti koronatilanteen vuoksi.

Pandemia komensi Säyneisen kesäteatteriporukan istahtamaan huilipenkille vielä toiseksikin kesäksi. Siispä Tanja Puustinen-Kiljusen komedia Rakkausresepti nähtäneen Säyneisen lavoilla vasta kesällä 2021.

Säyneisen teatteriväki kuitenkin suunnittelee lääkitsevänsä kulttuurivajetta tulevana talvena sisänäytelmällä.

Myös Luikonlahden kesäteatteri laitettiin jäihin koronatilanteen vuoksi. Manu Havisalmen käsikirjoittamaa Täysihoitolan salaisuutta selvitellään siis vasta ensi vuonna.

 

Erityisen kipeästi poikkeustilanne on kolahtanut kulttuurin ammattilaisiin, joiden leipää koronavirus nakertaa.

Maarianvaaran kesäteatterin kaavailema Meidän herramme muurahaisia siirtyy kesälle 2021.

Maarianvaaran Ohjelmapaja on joutunut perumaan useita kymmeniä keikkoja tilanteen vuoksi. Kalenterista on yliviivattu myös tulevan Kulttuurikesän esitykset.

Ohjelmapajan tuottaja ja teatterin toiminnanjohtaja Henry Räsänen toteaa tilanteen olevan taloudellisesti katastrofaalinen.

– Meillä talous nojaa pääasiassa Ohjelmapajan esityksiin. Pienet virrat ovat olleet tärkeitä ja pitäneet toimintaa yllä.

 

Kun live-esiintymiset ovat peruuntuneet, Ohjelmapaja on tehnyt uusia sähköisiä aluevaltauksia.

– Esimerkiksi Outokummun kaupunki tilasi meiltä videosarjan Kevään välläyksiä. Myös minun ja Erkin (Räsänen) Eino Leino -ilta striimattiin nettiin, Räsänen listaa.

Räsänen kertoo, että suunnitelmissa on tehdä videoprojekteja myös yritysyhteistyönä. Jos koronatilanne sen sallii, Ohjelmapaja aikoo tehdä myös pieniä ja kevyitä ulkoilmaesityksiä rajatulla yleisömäärällä.

Räsänen toteaa, että tällä hetkellä mahdollisia esityksiä suunnitellaan lyhyellä tähtäimellä.

– Päivämääriä ei kannata lyödä nyt lukkoon. Jos päätettäisiin päivämäärä, ennakkomarkkinointi olisi aika turhaa nyt, kun ihmiset eivät halua tehdä pitkän tähtäimen suunnitelmia. Eli todennäköisemmin teemme jotain hyvin paikallista esimerkiksi viikon varoitusajalla.

Ohjelmapaja on myös valmis tekemään yksityisiä keikkoja.

– Jos joku vaikka haluaa meidät kotinsa terassille esiintymään, Räsänen hymähtää.

 

Lue koko juttu 28.5. Koillis-Savosta!

Jätä kommentti

*