maanantai 3.8.2020 Nea, Linnea, Neea, Vanamo

Aina paikallinen, koillissavolainen

Koronavirus pisti myös koillissavolaiset kotiarestiin – liikkumista rajoitetaan, koulut ja harrasteet kiinni

Kuopion kaupunki sulki lauantaina sisäliikuntapaikat koronaviruksen takia.

 

Suomen hallitus päätti maanantaina 16.3. ottaa käyttöön järeät aseet koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Asetetut rajoitukset tulivat voimaan eilen 18.3. ja jatkuvat 13. huhtikuuta saakka.

Kaikki koulut – perusopetus, yliopistot, ammattikorkeakoulut ja kansalaisopistot – suljetaan ja oppilaat siirtyvät etäopetukseen. Ainoastaan erityistä tukea tarvitseville oppilaille sekä yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla työskentelevien vanhempien 1–3-luokkalaisille lapsille järjestetään lähiopetusta.

Koillis-Savon kouluista Kaavi ja Tuusniemi tekivät päätöksen etäopiskelusta maanantaina jo ennen hallituksen ilmoitusta.
– Tiedossamme ei ole varmistuneita altistumisia koronavirukselle, mutta haluamme ryhtyä riittäviin varotoimiin ajoissa, sanoi Kaavin koulun rehtori Teemu Laasanen maanantaisessa tiedotteessa.

Päiväkodit ovat auki ja myös esiopetus toimii normaalisti. Toiveena kuitenkin on, että sellaiset vanhemmat, joilla on mahdollista jäädä hoitamaan lapsiaan kotiin, tekisivät niin.

 

Ihmisten kohtaamisia rajoitetaan. Yli kymmenen henkilön julkiset kokoontumiset kielletään ja kaikkia suositellaan välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla.

Museot, teatterit ja kirjastot suljetaan. Myöskään omatoimikirjastot ja kirjastoautot eivät ole toiminnassa. Samoin harrastustilat, uimahallit ja muut urheilutilat on suljettu.

Kuopion kaupunki sulki jo lauantaina 14.3. kaikki kaupungin sisäliikuntapaikat, ja tässä yhteydessä menivät kiinni myös Nilsiän Tahko Spa ja Juankosken Iivolan palvelukeskuksen allas.

Kuopion kaupungin asukastuvat, muun muassa Nilsiän Leivontupa, ja päivätoimintakeskukset kuten Juankosken Hevoshaan päivätoimintakeskus, on suljettu 17.4. asti.

 

Kaikki matkustaja- ja henkilöliikenne Suomeen keskeytetään lukuun ottamatta Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien henkilöiden paluuta. Myös valtakunnan sisäistä liikennettä vähennetään.

Hallituksen ohjeistuksen mukaan Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien henkilöiden ei pidä matkustaa ulkomaille, ja suomalaisille matkailijoille suositellaan välitöntä paluuta Suomeen.

Ulkomailta palaavat suomalaiset ja Suomessa pysyvästi asuvat henkilöt ohjataan kahden viikon karanteenia vastaaviin olosuhteisiin.

 

Koronavirus on riski erityisesti ikääntyneille ja monisairaille. Yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan. Myös vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä sekä hoitolaitoksissa, terveyskeskuksissa ja sairaaloissa kielletään.

Kaikkia sairastuneita ei enää testata viruksen varalta, vaan testauksessa keskitytään rajattujen ryhmien näytteidenottoon.
Terveydenhuollon kiireettömiä vastaanottoaikoja ei toistaiseksi anneta lainkaan.

Kaupoissa kävi kuhina viime viikolla, kun ihmiset alkoivat varautua mahdolliseen sairastumiseen ja karanteeniin. Etenkin vessapaperia ja peruselintarvikkeita ostettiin normaalia isompia eriä, joten aika ajoin hyllyt olivat tyhjiä.

Tavara- ja rahtiliikenne kuitenkin jatkuu normaalisti, joten hamstraukseen ole tarvetta.

 

Kuopion kaupunki on perustanut koronavirustilannetta koordinoivan ryhmän, joka kokoontuu säännöllisesti. Kaupunki ohjeisti jo torstaina 12.3. työntekijöitään jäämään etätöihin mikäli mahdollista ja välttämään kättelyä.

Kaavin kunta on sulkenut koulut, nuorisotalon, liikuntapaikat ja kirjaston. Kunnan kokoustilat ja keskuskeittiön lounastarjoilu palvelukeskuksen ruokasalissa on suljettu toistaiseksi. Yleisötapahtumat perutaan ja kunnan asiakaspalvelu toimii vain puhelimen tai sähköpostin välityksellä. Myös työtoimintakeskus Kehrä sekä kaikki kerhot on suljettu toistaiseksi.

Tuusniemen kunta on sulkenut kunnan tiloja, muun muassa nuoriso- ja järjestötila Päätalon sekä koulutilat, mukaan lukien kuntosalin. Tapahtumien peruuttamisen lisäksi päättänyt jatkaa kesätyöharjoittelun jatkoaikaa. Kelan käynnit Tuusniemen sosiaalitoimistossa on peruttu.

 

Lue lisää aiheesta 19.3. Koillis-Savosta!

Jätä kommentti

*