tiistai 3.8.2020 Nea, Linnea, Neea, Vanamo

Aina paikallinen, koillissavolainen

Koronavirus ei ole vielä työllistänyt Koillis-Savon terveysasemia, mutta ”isompaan rytinään on varauduttu”

Lääkäri Teemu Takalo neuvoo, että saippuaa ja käsidesiä tulee käyttää reilusti ja hangata noin 20 sekuntia, jotta kädet puhdistuvat tartuntojen välttämiseksi.

 

Koillis-Savo on toistaiseksi välttynyt koronaepidemialta, mutta terveydenhuollossa on paljon erityisjärjestelyjä, joilla pyritään rajoittamaan viruksen leviämistä.

Kuopion kaupungin vs. ylilääkäri Pauliina Sulku toteaa omasta vastuualueestaan, että tilanne Riistavedellä, Tuusniemellä, Juankoskella ja Nilsiässä on vielä rauhallinen.

– Tartunnoista ei ilmoiteta muuta kuin mitä viralliset kanavat ilmoittavat. Testejä tehdään, jos kriteerit täyttyvät, ja potilaat hoidetaan siellä, missä vointi vaatii, Sulku kertoo sähköpostilla.

– Kiireettömiä asioita hoidetaan edelleen tarvittaessa vastaanotoilla, ja mahdollisimman paljon pyritään hoitamaan myös etänä puhelimen välityksellä. Kiireelliset asiat hoidetaan kuten ennenkin saman päivän aikana. Seuraamme tilannetta päivittäin omissa palavereissamme, Sulku toteaa viestissään.

Riistaveden terveysaseman lääkäri Teemu Takalo kertoo, ettei Riistavedellä ole vielä tehty koronatestejä, mutta siihen on valmius. Hänen mukaansa Riistavedellä on tietoisesti raivattu tämä viikko rauhallisemmaksi, eikä kiireettömiä asioita käsitellä ollenkaan.

– Varaudumme isompaan rytinään. Jos se tästä eskaloituu, olemme valmiita toimimaan, Takalo lupaa.

Muun muassa Kaavilla ja Rautavaaralla perusterveydenhuollon ja vanhusten laitoshoidon palveluja tuottavan Kysterin toimitusjohtaja Ritva Vitri ja ylihoitaja Sari Karhinen puolestaan tiedottavat, että epidemian aikana kiireetöntä vastaanottotoimintaa voidaan joutua supistamaan tai kiireettömiä vastaanottoja voidaan hoitaa vaihtoehtoisilla menetelmillä, esimerkiksi puhelimella tai etäyhteydellä.

– Alle 70-vuotiaiden kiireettömiä vastaanottoja jatketaan toistaiseksi normaalisti. Uusia vastaanottoaikoja ei anneta yli 70-vuotiaille ja riskiryhmiin kuuluville, mutta sosiaali- ja terveysministeriön suosituksesta hoidon kannalta tarpeellisia kiireettömiä vastaanottoaikoja pyritään järjestämään myös heille, Vitri ja Karhinen kertovat.

Vitri kertoo, ettei tiedossa ole tartuntoja Kaavilla tai Rautavaaralla. Testejä on hankittu ja vasta yksittäisiä testattu, hän lisää.

– Jos koronatartuntoja todetaan, hyväkuntoiset ovat kotihoidossa, sairaalahoitoa vaativat tässä vaiheessa ennen epidemiaa ohjattaisiin Kuopion yliopistolliseen sairaalaan, Vitri toteaa.

Lue koko juttu 26.3. Koillis-Savosta!

Jätä kommentti

*