tiistai 25.2.2020 Tuija, Tuire

Aina paikallinen, koillissavolainen

Kolmen sukupolven koulumuistoja Riistavedeltä

 

Kuvassa Riistaveden koulun keväällä 1969 päättäneitä.

 

Riistaveden koulun entiset oppilaat kohtasivat luokkakokouksissaan, joita yhdistää kolmen sukupolven koulumuistot 50:n vuoden aikajanalla.
Vuoden 1969 keväällä koulunsa päättäneiden joukossa oli riistaveteläinen Marjatta Harlamoff. Hänen tyttärensä Sonja Harlamoff pääsi samasta koulusta keväällä 25 vuotta sitten ja Sonjan tytär Ida-Sofia Ylönen tänä keväänä. Yhteistä kaikille on, että lähtötilanteissa läsnä oli Riistavedellä koko elämäntyönsä tehnyt historian ja äidinkielen lehtori Eero Koponen.
– Vuoden 1969 keväällä päätimme kokoontua Puijon torniin jo kolmen vuoden päästä. Sen jälkeen oli hiljaisempi kausi. Opiskelut veivät aikaa ja maailma oli avoinna, kertoi jo kouluaikana luokan äitihahmoksi nimetty espoolainen Elina Niskanen.
Hänen mukaansa 2000-luvun alussa herättiin toimimaan uudelleen ja nyt kesällä, kun Martti Räsänen kutsui koko luokan kotiinsa Riistavedelle.
– Yhteisöllisyys oli meidän luokan tunnusmerkki, kertoi Helsingin kautta Lappeenrantaan asettunut Anneli Holopainen.
Hän tapasi luokkatoverinsa viimeksi koulun loppuessa.
– Läheiset ystävät ja yhteiset muistot jaksavat kantaa, totesi Annikki Veiste, ja Marjatta Harlamoff oli täsmälleen samaa mieltä, kuten myös lehtori Eero Koponen.

Riistaveteläinen kampaamoyrittäjä Sonja Harlamoff kävi koulunsa aikana, jolloin c-kasettien rinnalle ilmestyivät cd-levyt. Luokkakokousta alettiin puuhata tälle kesälle, 25 vuotta lähdön jälkeen.
Paikaksi kokoonkutsujat Susanna Simonen ja Laura Eriksson valitsivat Riistaveden Museopirtin, ja opettajien joukossa oli – kuinkas muuten – lehtori Eero Koponen.
Luokalle aikoinaan lähtökronikan tehnyt Koponen esitti sen nyt uudestaan, ja jokainen löysi siitä edelleen itsensä.
Ida-Sofia Ylösen luokka vieraili Museopirtillä keväällä koulun päätteeksi. Riistavesiseura esitteli paikallista historiaa ja lahjoitti oppilaille seuran uudet paidat. Eino Jääskeläisen kanssa Myllärin mökin vanhaa esineistöä ja historiaa esitteli sattumoisin lehtori Eero Koponen.

 

 

Vuoden 1994 keväällä Riistaveden koulun päättäneitä.

 

Keväällä 2019 lähteneet esittelivät uusia paitoja.

Jätä kommentti

*