tiistai 25.2.2020 Tuija, Tuire

Aina paikallinen, koillissavolainen

Kenen koillissavolaisen auringonkukka kasvoi kaikista korkeimmaksi?

Karvosen puutarhan Riitta Karvonen kävi mittaamassa Uuno Leppäsen auringonkukan.

 

Hyvä lannoitus ja jopa kaksi kertaa päivässä tehty kastelu. Siinä taika, joilla säyneiseläiset Pentti ja Marja Kosunen kasvattivat Koillis-Savon korkeimman auringonkukan. Kukan korkeudeksi mitattiin 3,54 metriä.
Auringonkukkien kasvattamisesta kisattiin Karvosen Puutarhan ja Päivölän puutarhan järjestämässä kesäkisassa. Puutarhat jakoivat auringonkukan taimia puutarhapäivänä toukokuussa.
Mitään erityisiä sääntöjä ei kisaan laadittu. Ohjeita kasvatukseen toki annettiin ja kasvit pyydettiin mittaamaan elokuun lopussa.
– Selvää kilpailuhenkeä tuntui olevan. Joku oli jatkanut alkukasvatusta vielä omassa kasvihuoneessaan, joku toinen taas karsinut sivuversoja, että pääverso kasvaisi korkeammaksi. Monessa perheessä käytiin myös keskinäistä kisaa, kertoo Riitta Karvonen.
Pentti ja Marja Kosusen auringonkukat kasvoivat kesämökillä, lämpimällä saunan seinustalla, johon ne oli helppo tukea. Päävastuun kastelusta ja lannoittamisesta hoiti Pentti, jolla eläkeläisenä oli enemmän aikaa.
Taimia jakaessaan puutarhurit kertoivat, että kukka voi kasvaa jopa neljän metrin korkeuteen.
– Kyllähän me sitä neljää metriä tavoittelimme, mutta viileä heinäkuu taisi pikkusen hidastaa kasvua. Jos saamme noista kukista siemeniä, niin arvelimme laittaa ensi kesänä koko saunan seinustan auringonkukille, tuumii Pentti.

 

Pentti ja Marja Kosusen auringonkukat yltävät saunan katon yläpuolelle.

 

Lue koko juttu 12.9. Koillis-Savosta!

Jätä kommentti

*