tiistai 3.8.2020 Nea, Linnea, Neea, Vanamo

Aina paikallinen, koillissavolainen

Kaupan Ieva täytti 90 vuotta

Hyvin hoidetusta kasvimaasta näkee yhdellä silmäyksellä, että 90 vuoden iässä Eeva Räsänen on vielä tiukasti kiinni maassa ja elämässä.

– Kukahan ostas minulta nuo mökkihirret? Ne on minulla myötävänä.
Kauppias on aina kauppias ja niin myös Eeva Räsänen, joka miehensä Kalevin kanssa teki yli kolmen vuosikymmenen uran kyläkauppiaana – aluksi vajaan vuosikymmenen kauppiaana Mäntyjärvellä ja sen jälkeen kaksi vuosikymmentä Kaavin osuuskaupan Kortteisen myymälässä.
Vuodesta 1955 alkanut, usein ympäri vuorokauden jatkunut työputki päättyi vuonna 1986 osuuskaupan lopetettua sivuliikkeensä. Kyläkauppiailla riitti asiakkaita vielä noina aikoina arkena ja pyhänä aamusta iltaan ja kelloon katsomatta.
– Mäntyjärveltäkin muistan, miten muutama isäntä koputti yöllä ikkunaan, että pitäisi saada suoloja heiniin. Kun oltiin kesällä mökillä, tuli sinnekin joku pyytämään, että antaisitteko kermaa. Ja Kalevi läksi, se oli sellainen kauppamies henkeen ja vereen, olisi voinut myydä vaikka omat housunsa, Eeva Räsänen kertoo.

Kauppiaan työ oli raskasta myös ruumiillisesti, kun piti nostella jopa 50 kilon säkkejä milloin apulantaa, väkirehuja tai viljaa.
– Pahimpia olivat sementtisäkit, kun niistä ei tahtonut saada millään otetta.
Työn määrää ja öisiä herätyksiä Eeva Räsänen ei silti muistele pahalla, päinvastoin hän sanoo kauppiasvuosistaan, että ne olivat kultaisia aikoja. Työn ohessa kasvatettiin myös kaksi tytärtä Aira ja Aija.
”Kaupan Ievana” tunnettu Eeva Räsänen täytti 90 vuotta perhepiirissä viime sunnuntaina. Kortteisessa kahdeksanlapsiseen maanviljelijäperheeseen 5.7.1930 syntyneenä hän oppi kovan työnteon heti pienestä, eikä ole päässyt siitä eroon vielä nyt korkeassa iässäkään.

Lue juttu kokonaan 9.7. ilmestyneestä Koillis-Savosta!

Jätä kommentti

*