tiistai 25.2.2020 Tuija, Tuire

Aina paikallinen, koillissavolainen

Juice Originals villitsi – lyriikkapylväiden tekstit julkistettiin

 

Juankosken Kulttuurihistoriallinen Seura on järjestänyt elokuun puolivälissä manttaalikomissari Brynolf Brunoun kunniaksi Brynolfin päiviä jo lähes 30 vuotta. Tänä vuonna monipuolinen ohjelma piti sisällään historiaa, musiikkia ja lyriikkapylväiden tekstien julkistamisen.
– Juankoski on jonkinlainen kummajainen pohjoissavolaisten pikkupaikkakuntien joukossa. Tiettömien taipaleitten takana oli ruukki, missä puhuttiin paitsi suomea ja savoa, myös venäjää ja ruotsia. Koulukin oli. Varmasti ihmiset ovat kautta aikain naapurikylissäkin laulaneet ja tanssineetkin, mutta ei kaikilla kylillä ollut kokonaista torvisoittokuntaa tahtia antamaan. Tai lukuhuonetta, tai lauluseuraa, jotka perustettiin tehtaan toimesta vuonna 1889. Kirjastokin oli toiminut jo 1860-luvulta lähtien,  Oli siis sivistystä, oli leipä pöydässä ja oli mahdollisuus harrastaa. Tavallinenkin työmies saattoi kuulla musiikkia, saattoi jopa päästä sitä soittamaankin, totesi kulttuurikylän kasvatti Tuija Uusitalo.

Juicen torille tulevat lyriikkapylväät ovat ainutlaatuisia koko Suomessa ja ehkä maailmassakin.
Tekstit julkistettiin Pukkikalliolla Riku Niemisen ja Anssi Tikanmäen lukemana. Paikalla oli yli 200 asiasta kiinnostunutta. Kiitos tapahtumasta kuuluu Juankosken pitäjäraadille yhteistyökumppaneineen.
Aamupäivällä olivat yhdistykset esittäytyneet Ruukinpajan alueella ja Näytelmäkerhon esittämiä Juankosken historiaan liittyviä historiapätkiä koettiin Soittokunnantalolla. Siellä nähtiin myös vuoden 1992 Tunteella -tapahtumasta tehty video. Siina muun muassa Juice sai oman patsaansa ja konsertoi samassa paikassa, jossa Juice Originals lauantai-iltapäivänä.
Ja voi sitä stemmalaulun riemua ja soittamisen puhtautta ja Juice-henkeä, joka konsertissa kuultiin. Silti soundi oli Juice Originalsin oma.
Riku Nieminen laulusolistina ja kitaristina loisti ja sai yleisön sykkimään. Kaikkialta sateli järjestäjille kiitosta.

 

Pylväiden tekstit:

  • Kun saavun, tunnen kesätuulen tuoksuvan
  • Ja sinä hymyilet ja katsot noin, viet minut aamuun uuteen
  • Elämme, kuolemme, rannoilla vuolemme lastuja laineisiin
  • Määränpää, kuinka tietäisin sen, mieti en, mä vaellan vaan
  • Varis lentää pellon yli, eikä itke yhtään
  • Sun kanssas katson maailmaa ja samaa unta nään
  • Kesähelteet, lumisateet, elän tolpan elämää
  • Maailman kyliin mä väsyin, ota syliin

 

Lue koko juttu 22.8. Koillis-Savosta!

Jätä kommentti

*