perjantai 5.6.2020 Sulevi

Aina paikallinen, koillissavolainen

Hirvikolareiden suma keskittyy valtatie 9:lle

Tapio Multasuolla on vankka kokemus SRVA -toiminnasta. Pysäyttävä hirvikoira Osku on ollut mukana jo kymmenen vuotta.

 

Koillis-Savon alueella sattuneista hirvikolareista suurin osa tapahtuu tilastojen mukaan valtatie yhdeksällä. Riistaveden ja Tuusniemen riistanhoitoyhdistysten toiminnanohjaaja riistaveteläinen Tapio Multasuo tuntee vilkkaan valtatien vaaranpaikat ja muistuttaa, että hirvivaroitusmerkit on syytä ottaa vakavasti.
– Se ei yksin vielä riitä, sillä hirvet saattavat ylittää tien mistä kohtaa tahansa. Sen vuoksi myös ajonopeus kannattaa ottaa huomioon. Hämärän ja pimeän aikaan tulee noudattaa vielä erityistä varovaisuutta, Multasuo painottaa.
Suurriistavirka-apu SRVA on riistanhoitoyhdistysten ylläpitämä organisaatio, joka välittää poliisille metsästäjien virka-apua suurriistakonflikteissa. Tavallisimpia SRVA-tehtäviä ovat kolareissa loukkaantuneiden hirvieläinten, suurpetojen ja villisikojen jäljestäminen sekä suurpetojen karkotukset taajaan asutulta alueelta.

– Toiminta perustuu poliisin ja riistanhoitoyhdistysten välisiin sopimuksiin sekä riistahallintolakiin. SRVA- toiminta käynnistyy poliisin antamalla virka-apupyynnöllä. Hälytysringissä mukana olevat metsästäjät, koiranohjaajat ja metsästysseurat toimivat vapaaehtoispohjalta. Toiminta edellyttää kouluttautumista, ja yleensä takana on jo vankka kokemus metsästyksen ja riistanhoidon saralla. Monenlaista kokemusta tarvitaankin, sillä usein hälytystehtävä tulee pimeään aikaan. Silloin henkilökohtaiseen varustukseen kuuluu älypuhelimen, kiväärin ja koiran lisäksi tehokas 6000:n lumenin käsivalaisin. Koskaan tehtävään ei turvallisuussyistä lähdetä yksin, Tapio Multasuo korostaa.

 

Riistaonnettomuudet vuonna 2018 SRVA-tilaston mukaan

Juankoski: Hirvi 6, kauris 2
Kaavi: Hirvi 1
Tuusniemi: Hirvi 6, kauris 3
Riistavesi: Hirvi 5, kauris 4
Tilaston mukaan eniten riistaonnettomuuksia tapahtuu marraskuussa.

 

Lue koko juttu 28.11. Koillis-Savosta!

Jätä kommentti

*