tiistai 20.8.2019 Sami, Samuli, Samu, Samuel

Aina paikallinen, koillissavolainen

Hallinto-oikeus kumosi Kaavin Kysteri-eron – Kuntalaisia olisi pitänyt kuulla enemmän

Kaavin kunnan olisi pitänyt ilmoittaa selvästi kutsussaan keskustelutilaisuuteen, että vuoden 2017 lopulla järjestetyssä tilaisuudessa oli tarkoitus käsitellä sosiaali- ja terveyspalveluiden mahdollista kilpailuttamista ja siten tosiasiallisesti myös eroamista Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin perusterveydenhuollon ja vanhusten laitoshoidon liikelaitos Kysteristä.

Sen sijaan kutsussa ilmoitettiin tilaisuuden aiheeksi yleisluonteisesti talousarvioon 2018 sisällytettävä toiminta. Itä-Suomen hallinto-oikeuden mukaan kuntalaisilla ei siten ollut kutsun perusteella tiedossaan riittävällä tavalla se, että keskustelutilaisuudessa on ollut mahdollista saada tietoja ja keskustella kunnan suunnitelmista erota Kysteristä ja hankkia palveluita sen sijaan yksityisiltä palveluntuottajilta.

Hallinto-oikeus toteaa, että kunnanvaltuuston päätös 14.11.2017 on siten syntynyt vaikuttamismahdollisuuksien varaamisen laiminlyömisen johdosta virheellisessä järjestyksessä. Hallinto-oikeuden mukaan valtuuston päätös on kumottava. Kunnalla on mahdollisuus hakea ratkaisuun muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Asia päätyi hallinto-oikeuteen yksityishenkilön tekemän kunnallisvalituksen vuoksi. Kaavin kunnan ero Kysteristä on muutenkin monimutkainen, sillä valtioneuvosto velvoitti viime vuoden elokuussa Kaavin kunnan pysymään Kysterissä sote-uudistuksen valmistelujen yhteydessä. Kunta on valittanut tästä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Lue koko juttu 17.4. Koillis-Savosta!

Kommentit

  • Juksa

    Kaavin terveydenhoitotilanne on ollut pitkään outo ja asiakkaille lohduton. Siellä asuessani en diabeetikkona saanut lainkaan lääkäriaikaa, koska kunaassa oli vain yksi lääkäri. Tilanteeseen ja uusien lääkärien saamiseen lie vaikuttanut myös sote/ ei-sote ja yksityistäminen/ Kysteri arpapeli. Kunnanjohtaja ja -hallitus ovat kyllä joltain toiselta planeetalta, koska niiden voimin Kaavin terveydenhoitopalvelut on ajettu kurasarjaan. Nyt, kun sote kaatui, Kaavi on Kysterissä ainakin niin kauan kunnes Korkeimmasta hallinto-oikeudesta tulee vastaus kunnan valitukseen. Attendo osti terveydenhoidon tilat ja ne siirtyivät sitten Terveystalon haltuun. Varsinainen Fazerin sekalaiset on Kaavin terveyspalvelut ja olemattomat. Jos sote olisi tullut, yksityisen palvelut olisivat löytyneet vasta Kuopiosta tunnin matkan päästä.

  • Unto Murto

    Kyllä esittelijällä eli kunnanjohtaja Ari Sopasella on tässä asiassa ankara vastuu.

Jätä kommentti

*