maanantai 3.8.2020 Nea, Linnea, Neea, Vanamo

Aina paikallinen, koillissavolainen

87-vuotias Eero Tiainen rakennutti uuden kodin tulipalossa tuhoutuneen tilalle

Vuosi sitten näky kotipihalla oli lohduton. Tulipalon tuhoamasta kotitalosta jäivät pystyyn vain vuonna 1949 itse muuratut tiiliseinät.

 

Ystävänpäivänä vuosi sitten näky korkeiden mäntyjen juurella oli hyvin erilainen. Mustuneet tiiliseinät olivat vielä tukevasti pystyssä, mutta juuri muuta ei Eero Tiaisen kotitalosta ollut jäljellä.
Nyt samalla paikalla kohoaa upouusi talo. Ovikello soi iloisesti ja ovelta huokuu vastaan lämmin tunnelma.
Jotain on sentään entisestäkin vielä jäljellä.
– Minä sanoin, että tuo kivijalka pittää säilyttää. Istutan siihen kesällä ruusuja, sanoo Eero Tiainen ja näyttää uuden talon eteen muistoksi jätettyjä vanhan talon perustuksia.

Joulun alla 2018 Eero Tiaisen koti Juankosken Kaunisharjussa paloi irtaimistoineen. Maan tasalle talo ei kuitenkaan palanut, sillä Eeron itsensä vuonna 1949 muuraamat tiiliseinät kestivät pystyssä tulimyrskyssä.
Talo oli ollut koti Eerolle ja hänen perheelleen lähes 70 vuoden ajan. Tiaisen kuusilapsinen perhe joutui aikanaan lähtemään evakkoon kotoaan Impilahdelta. Silloinkin maallinen omaisuus oli jätettävä tulen armoille.

Melko pian kodin palon jälkeen heräsi ajatus uuden talon rakennuttamisesta tontille. Kotitalo oli aiemminkin rakennettu tyhjästä. Miksi ei siis nytkin, varsinkin kun nykyään on olemassa valmistalopaketteja?
Rakennushanke piti aloittaa raivaustyöllä, jossa isoin homma oli rintamamiestalon kellarikerroksen kaivamisessa ja tontin tasoittamisessa. Sitten päästiin odottelemaan taloelementtien saapumista.
Itse pystytys tapahtui nopeasti, kun pihamäntyjä korkeammat nosturit pääsivät hommiin.

 

Eero Tiainen rakennutti uuden talon palaneen kotinsa paikalle.

 

Lue koko juttu 13.2. Koillis-Savosta!

Jätä kommentti

*